Ik houd van boeken en in vrijwel elk boek staat iets over geld, financiƫn of de economie. Daar blog ik hier over. Daarnaast af en toe een blogje over een intrigerend geldwoord, -uitdrukking of -citaat.

1 mei 2020

Nauwkeurig bijgehouden effecten

Fragment uit: Een bloem voor morgen (1965), verhaal uit Vleugels voor een rat - Anton Koolhaas.

"Hij was ingenieur en hij had op diverse plaatsen van de wereld heel flinke werken uitgevoerd. Hij deed nu niets meer; maar hij zat nog wel in technische tijdschriften te lezen en aan berekeningen te rommelen, met de rekenlineaal driftig bij de hand. Ook hield hij de boeken van de minimale huishouding bij met de scherpst denkbare nauwkeurigheid en noteerde hij de stand van zijn effecten; want hobbies had hij niet, aangezien hij inderdaad altijd alleen maar met die rekenlineaal doende was geweest en nergens anders mee."



Ik heb hier weinig duiding bij, behalve dan dat het nauwkeurig noteren van de stand van effecten hier wordt gepresenteerd als iets wat een man die niet zo veel te doen heeft, doet. Overigens is het misschien wel opmerkelijk dat hij 'effecten' heeft. De man is erg oud en zijn beleggingshorizon is niet meer zo lang. Maar misschien zijn het obligaties en misschien zijn de effecten voor zijn zoon bedoeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten